Fosfor Döngüsü, insan vücudunda kalsiyumdan sonra en fazla bulunan kimyasal elementin döngüsüdür. Bütün organizmalar için fosfor bileşimleri DNA yapıları için son derece önemlidir. İnsan vücudu fosfor döngüsü için diş ve kemik oluşumu, hücre onarımı ve büyümesi, enerji üretimi, kalp kasının kasılması, kasların yanı sıra sinir hareketlerinin varlığı ve böbrek işlevlerinin yerine getirilmesi açısından gerek duyar. 


Fosfor döngüsü, vitaminlerin kullanımı ile besinlerin enerjiye dönüştürülmesine yardımcı olarak vücut gelişimine fayda sağlar. Oksijen, karbon, azot gibi elementlerin döngülerine oranla daha basit bir durumdadır. Çünkü, fosfor gaz haline geçemez. Bu sebeple fosfor döngüsü karalardan sulara, sulardan ise karalara doğru gerçekleşmektedir. Fosfor canlı ve cansız sistemlerde fosfat olarak bulunmaktadır. Kaynağı ise fosfatlı kayaçlardan meydana gelmektedir. Fosfatlı kayaçlar rüzgar ve yağmur gibi hava koşullarının etkileriyle aşınarak inorganik fosfat olarak yavaş bir şekilde toprağa taşınır. Bitkiler aracılığıyla topraktan alınan inorganik fosfor organik fosfora dönüşür. 

Bitkilerde oluşan organik fosfor önce otçul sonrasında da etçil hayvanlara aktarılır. Yaşamını kaybeden hayvan ve bitkilerin yapısındaki organik fosfor bakteri ve mantarların metabolizmasıyla toprağa salınır. Bu döngü karasal eko sistemlerde olduğu gibi su eko sistemlerinde de aynı şekilde fosfor döngüsü gerçekleşir. Kayaçlardan sulara taşınan fosfat suların derinliklerine çöken bitki ve hayvan atıkları sebebiyle bu madde belirli miktarda azalır. Bu şekilde depolanma sürecine giren fosfor oluşabilecek jeolojik durumların etkisiyle karalara geçmeleri halinde tekrar kullanılabilir. Doğal olayların yanı sıra insanların gerçekleştirdiği kimyasal ve endüstriyel işlev, çöp ve fosfatlı temizlik maddeleri fosfor döngüsünde etkili olmuştur. Fosfatlı kayaçların yapay gübre üretimi için kullanımı artış göstermiştir. Toprağa atılan bu gübrelerin ciddi bir kısmı sular ile denizlere taşınmaktadır. Ayrıca insanların, köprü, yol, konut yapımı için oluşturulan atık maddeler, kullanılan fosfatlı ilaç ve deterjanlar içerisinde fosfor döngüsünün gerçekleştirilmesinde etkili olmuştur.

Fosfor döngüsel olduğu için birçok koenzim sisteminin ve metabolizma fonksiyonlarının işlenmesi için gerekli bileşiklerle birleşme kabiliyetine sahiptir. Fosfor özellikle süt ürünlerinde bulunur. Diyet ile alınan fosforların serbest formu ince bağırsaklar sayesinde emilir. Fosfor döngüsünün niteliği, hücre duvarının devamlılığını sağlamaktır. Oksijen taşınımı tampon görevi için etkilidir. Protein maddelerinin yapısına girerek faaliyetlerinin kontrolünü sağlar. 

Fosfor döngüsü kimyasal fonksiyonu

Fosfor elementi, döngüsel olarak gün ışığına maruz kaldığında enerji seviyesini yükseltir. Fakat fosfor her daim eski seviyesine dönme eğilimi gösterir. Bu istek doğrultusunda karanlık bir ortamda eski seviyesine dönebilir. Bu durumda elektronların enerji savurması ile ışıma şeklinde algı oluşur. Bu olay uzun sürebilir. Süreyi ise maruz kaldığı enerji seviyesi belirlemektedir.