Ebegümeci Çiçeği, mor renkte çiçekleri olan, Nisan ve Temmuz ayları arasında kendi kendine biten bir veya otsu bitkilerin çiçeğine verilen addır. Ebegümeci çiçeği en az 5 ya da daha çok parçalıdır.  Ebegümeci çiçeği kolaylıkla yol kenarlarında, göl, su kenarlarında, tarlalarda ve ormanlarda yetişebilen bir çiçektir. Ebegümeci yemeği de afiyetle tüketilen ve sevilen bir yemektir. Bu şifalı çiçeğin yemeği ilkbahar aylarında çokça tercih edilir. Her yerde kolaylıkla bulunması nedeniyle bu şifalı çiçeğe pazarlarda, manavlarda,  ve market raflarında kolayca ulaşılabilir. İçerisinde müsilaj, malvin, malvidin adlı anthocyan madde içerir.  Diğer yandan C vitamini, tanen, kalsiyum, glikoz, fosfor ve protein içermektedir.

Latince ismi “malva sylvestris” olan ebegümeci çiçeği kimi yörelerde elegömeci, cilatka çolaka, saracak, develik gibi kavramlarla adlandırılırken kimi bölgelerde ise molasa, hubbaz, hamaylık, gömeç, karagöz, tolik, paçık, kabarlik gibi kavramlarla da adlandırılır. Ayrıca bazı bölgelerde bu şifalı çiçek; kobalangir ebemgömeci, evemkömeci, develangir, gaba, ilmik, kabalık, tebük, kazankarası, pencer kavramlarıyla da anılır.

Ebegümeci Çiçeği Faydaları
  • Vücudun çeşitli yerlerinde çıkan çıban ve yaraların ağrılarını hafifletmek için kullanılır.  Cilt bakımında da kullanılan bu şifalı çiçek cildi kırışıklıklara karşı korur. Egzama gibi cilt hastalıklarının da tedavisinde kullanılır. Vücuttaki akne, leke, sivilce gibi rahatsız edici görüntülerin giderilmesine yardımcı olur. 
  • Ciltte alerjiler sonucu görülen kaşıntılar için bu şifalı çiçeğin çayı içilmesi çok büyük yarar sağlamaktadır. Deri döküntüleri, deri yaralanmaları, deri yanıkları, kaşıntılar ve deri alerjileri tedavilerinde ise rahatsızlık görünen bölgeye uygulanmalıdır.
  • Göğsü yumuşatır ve balgam söktürür. 
  • Nefes darlığına karşı etkili olan ebegümeci çiçeği öksürüğü keser. Bu nedenle soğuk kış aylarında çokça tüketilmelidir. 
  • Ebegümeci çiçeği mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını da sağlar. Kabızlık gibi bağırsak sorunlarını gideren ebegümeci çiçeği bağırsakları rahatlatır ve kolay bir sindirim sağlar. 
  • Ateş düşürücü etkisi olan çiçek, bu şekilde vücuda rahatlık verir. 
  • Boğaz ve bademcikte meydana gelen iltihapları giderir. Grip, nezle, bronşit, öksürük, nefes darlığı tedavilerinde kullanılır. Bronşit, boğaz, faranjit, bademcik iltihabı ve öksürük tedavisi için 40 gram bitki 1 litre suda kaynatılarak 10 dk. kadar demlenir. Günde 5 kahve fincanı içilmesi tavsiye edilir. Ayrıca akciğer kanseri tedavisinde de kullanılır. 
  • Bu çiçeğin gargarası bademcik iltihabı, ağız yaraları, faranjit, boğaz ağrıları gibi rahatsızlıklar için oldukça faydalıdır. 
  • Tıkanmış burunları açmak için kullanılan ebegümeci çiçeğinin solunum sistemine faydası çoktur.  
  • Gözün altında oluşan şişlikleri indirmeye yardım eder ve diş etlerine iyi gelir.
Ebegümeci çiçeğini dilerseniz taze olarak tüketebilir, yemek şeklinde pişirebilir, salatalara ekleyebilir ya da çay olarak içebilirsiniz.
NOT: Hamile kalmakta güçlük çeken bayanların ebegümeci çiçeğinden uzak durmaları tavsiye edilmektedir. Hamile kadınlarda bu çiçeği tüketmemelidir.