Çocuklarda balgam nasıl çıkarılır, balgam solunum yollarında iltihap oluşmasından yada tahriş sebebiyle meydana gelen ve öksürerek çıkarılan sümüksü bir salgı olarak bilinir. Çocukların vücudunda düzenli olarak günde ortalama 0,5 litre mukus üretilir. Çocukların solunum yollarına giren yabancı maddelerin içeriye girmesini engelleyen ve onları dışarıda tutan cilialar çocukların enfeksiyon kapmasını engeller. Eğer çocuklar solunum yolu enfeksiyonu kapmışsa vücudun doğal mekanizması yok olur. bu durumda solunum yolu daha fazla mukus üretmeye çalışarak kendini korumaya alır. Vücutta olması gerekenden daha fazla üretilen bu mukusa balgam adı verilir. Akciğer ve bronş rahatsızlıklarında balgam önemli bir yeri vardır. Balgamın miktarı var olan hastalığın cinsine göre değişmektedir. Bazı hastalıklarda şiddetli öksürük ile az miktarda balgam gelirken bazılarında ise bir hayli çok balgam çıkarılır. Balgamın rengi ve kokusu da hastalığın cinsi ve evresiyle değişmektedir. Çocuklar genel olarak balgamı çıkaramayıp yutacakları için çocuklarda mutlaka balgam söktürücü kullanılması  gerekir. Balgam enfeksiyon durumlarında zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağladığı için çocukların balgamı yutmaları doğru bir davranış değildir. Balgam söktürücü olarak kullanılacak olan ilaçlar ve bitkiler vardır. Ayrıca çocuklarda kullanılan öksürük şuruplarının çoğu balgam çıkarıcı etkiye sahiptir. Bir kısmında ise öksürüğü baskılayıcı özellik de vardır. Balgam söktürücü ilaçlar balgam miktarını da artıracağı için doktorlar tarafından pek tavsiye edilmez. Şifalı bitkileri doğal tedavi yöntemi olarak uygulamak çocuklarda balgam çıkarmaya yardımcı olacaktır. Bunun yanı sıra çocukların bol su içmesini sağlamak gerekir. Su balgamın incelmesine yardımcı olacağı için balgamın boğazdan atılmasına büyük katkıyı sağlar.

Çocuklar için bitkilerden faydalanmak balgam söktürmede en doğru ve en güvenilir yöntemlerdendir. Üst solunum yollarını olumsuz olarak etkileyen ve bazı hastalıklar sebebiyle ortaya çıkan balgam, öksürük gibi belirtilerini en aza indirmek için genelde bitkilerden faydalanılır. Sıcak tüketilen bitkisel çaylar boğazda yumuşama sağlayarak öksürüğü hafifletir ve oluşan enfeksiyonun balgamla birlikte daha hızlı dışarı atılmasını sağlar. Balgam söktürücü olarak tavsiye edilen bu bitkiler çocuklar için oldukça zararsızdır. Çayın yanında dilimlenmiş limon ve bal kullanılması balgamın atılmasına yardımcı olacaktır. 


Ihlamur bitkisi: Ihlamur bitkisinin içeriğindeki bazı maddeler çocuklarda balgam söktürücü ve solunum yollarını yumuşatıcı etki gösterir. Bu etki çocuğun balgamdan kurtulmasını yardımcı olur. Ihlamurun çiçeklerine yakın olan küçük yaprakları tercih edilir. Ihlamur kaynamış suyun içinde ne kadar uzun süre demlenirse balgam söktürmede etkisi bir o kadar artar. O nedenle ıhlamurun en az yarım saat kadar demlenmesi gerekir. Demlenen ıhlamur çocuklara ılık olarak içirilmesi gerekir. 

Elma kabuğu: Elma kabuğunun soyularak yaklaşık olarak 10 dakika suda kaynatılması gerekir. Kaynama esnasında zencefil yada tarçın da ilave edilebilir. Hazırlanan çayın ılındıktan sonra içilmesi balgam çıkarmada sorun yaşayan çocuğun rahatlamasına yardımcı olur. Bu sayede çocuğun göğsü yumuşayacak ve boğazdaki öksürüğünün kesilmesi sağlayacaktır.

Ebegümeci: Bu bitki balgam çıkarmada sorun yaşayan 7 yaşından büyük çocuklarda güvenle kullanılabilir. Bitkinin sıcak suda yaklaşık olarak 20 dakika kadar demlenmesi gerekir. Kaynatılarak hazırlanan ebe gümeci ılık olarak çocuğa içirilmelidir. Günde iki çay bardağı ebegümeci çayı içmek çocuklarda balgam çıkarmaya yardımcı olur.

Marul: Marulun taze olarak tüketilmesi gerekir. Öksürük krizlerine, astıma faydalı olup, bronşları açar. 

Bunların yanında zencefil tozu bir miktar bal ile karıştırılarak günde 2 yemek kaşığı olacak şekilde çocuklara verilebilir.