Chia tohumu nasıl tüketilir sorusuna yanıt verebilmek için öncelikle chia tohumunun ne olduğunu ve faydalarını anlatmak gerekir. Chia maya ve asteklerin kuvvetli olmalarının sırrıdır. Chia  kelime anlamı güç ve enerjidir. 

Chia Tohumunun Faydaları

En büyük özelliği kendi ağırlığının yanında 12 katına kadar su emebilmesidir, bu sayede tokluk hissi uzun süre devam eder. Chia tohumu tüketiminin başlıca faydalarını şöyle sıralayabiliriz; kalp damar sağlığı hastalıklarını önlemeye yardımcı olur, içinde barındırdığı yüksek lif sayesinde kan şekerini dengeler,  bağırsakları ve sindirim sistemini düzenler, vücut enerjisini arttırır, içinde bulunan antioksidandan dolayı vücudu kansere karşı korur. 

Chia Tohumu ile Neler Yapılabilir

Chia tohumu tüketimi  son yıllarda ülkemizde ve dünyada yaygınlaşmıştır. Özellikle diyet yapanların çoğu chia tohumunu kullanıyor. Yulaf ezmesi, yoğurt, meyveli yoğurtların üzerine serpilerek de tüketilebilir. Sabah kahvaltıları için yulaf ezmesi üzerine bir miktar chia tohumu ekleyerek yenilirse hem tok tutar hem de içerisinde bulunan omega-3 ve omega-6 sayesinde doyurucu ve sağlıklı bir kahvaltı yapmış oluruz. Diyet yapıyorsanız chia tohumunu salatalara katarak hem doyurucu hem de sağlıklı bir öğün geçirmiş olursunuz. Puding yaptığınız zaman üzerine biraz chia tohumu eklerseniz hem tadı hem de görüntüsü bakımından güzel olacaktır. 1 su bardağı suya 1 tatlı kaşığı chia ekleyerek  2 saat bekliyoruz bu tarifle de chia pudingi yapmış oluruyoruz. 2 bardak ılık sütün içerisine göz kararı chia tohumu koyup karıştırıyoruz, isteğe göre kakao, tarçın, bal gibi malzemeler koyarak da tüketebilirsiniz. Chia tohumunu robottan geçirerek toz haline getirip yaptığınız börek, çörek, kek gibi unlu gıdalarda kullanabilirsiniz. Sulu yemeklerde de chia tohumu kullanılabilir, yemeği yaparken içerisine 1 su bardağı chia tohumu eklerseniz hem tadını değiştirir hem de yemeği daha sağlıklı hale getirir. Çorba ve soslarda da kullanılabilir, çayınızın içine 1 çay kaşığı ekleyerek de içilebilir. 

Chia Tohumu Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Böbrek ile ilgili herhangi bir hastalığınız var ise doktorunuza danışmadan chia tohumunu kullanmamalısınız. Günde 2 yemek kaşığından fazla tüketilmesi sağlığınızı olumsuz yönde etkileyebilir. Ayrıca chia tohumu çok küçük olduğu için tüketirken dişlerinizin arasına girecektir, tükettikten sonra mutlaka dişlerinizi fırçalamalısınız.