Boğazda balgam, solunum organları tarafından salgılamakta olduğu oral yolla dışarı attığımız sünneti süresi var mıdır. Balgamın icerisinde ölü hücreler, mukus, toz, iltihap gibi maddeler bulunur. Tek başına belirli bir hastalık ifade etmez. Solunum yollarında herhangi bir sebeple oluşan balsam çeşitli renklerde veya yoğunlukta değil ise normal karşılanır. Ancak renginde veya yoğunluğunda farklılık varsa başka bir hastalığın habercisi olabilir.


Balgam belirtileri
Gri ve siyah tonlarda oluşan balgam sis ve dumana maruz kalmakla, yani hava kirliliğine maruz kalma sonucu meydana gelir. Solunum yolu enfeksiyonu, bronşit, üşütmeden kaynaklanan soğuk algınlığı gibi hastalıkları balgam olması muhtemeldir. Özellikle astım bronşitte çok fazla görülür. Balgamın rengi kırmızı olmuş ise akciğerlerde meydana gelen bir hastalığın habercisi olabilir. Özellikle zatürre, bronşit, tüberküloz gibi hastalıklardan meydana gelmiş olabilir. Kişide görülen balgamın rengi şeffaf ise astım hastalığının belirtisi olabilir. Bu balgam oldukça yapışkan bir haldedir ve miktarı oldukça fazladır. Sigara kullanan kişilerde de şeffaf renkli olabilir. Balgam görülen kişide kas ağrıları, mide bulantısı, baş ağrısı, yorgunluk gibi belirtiler görülebilir. Genellikle yeşil ve sarı renkte olan geniz akıntısı ile beraber gelen balgam; bademcik şişmesi, boğazda lekeler gibi belirtilerle ortaya çıkabilir. Ayrıca balgam burun ve kulak bölgesinde kaşıntı, denizde akıntı, hapşırma gibi problemlere neden olabilir.

Balgamın doğal  tedavisi
Boğazda balgam için doğal yöntemler kullanılabilir. Zencefil, meyan kökü, ısırgan otu balgama oldukça iyi gelen bitkiler arasında yer alır. Balgam söktürücü gıdalar arasında üzüm pekmezi de yer alır. Ayrıca boğazdan balgam çöktürülmesi için tere kullanılması balgam söktürücü özelliğinden dolayı oldukça faydalıdır. Ayrıca öğütülmüş antep fıstığı ile birlikte bal karıştırılarak her gün bir kaşık tüketilmesi ile boğazda bulunan balgamda azalmalar gözlenir. Balgamın sökülmesi için kuru öksürüğün giderilmesi oldukça faydalıdır.
Boğazda balgam olduğu dönemlerde baharatlı ve acılı besinlerin tüketilmesi sakıncalı olur. Sıcak ve soğuk olan besinlerin bu dönemde tüketilmesi sıkıntı teşkil eder. Ayrıca sıcak içecek ve yiyecekler balgamın yoğunlaşıp, bakterilerin çoğalmasını neden olur. Boğazda balgam olduğu zaman tüketilen aşırı sıcak ve soğuk besinler başka hastalıklara da neden olabilir. Sıcak tüketilen besinler boğazda tahribat sorunu yaratır. Öncelikli olarak balgam sorunu yaşayan kişilerin tükettikleri yiyeceklerin ısı kontrollerini düzgün bir şekilde yapmaları gerekir.

Boğazda bulunan balgamın teşhisi ve tedavisi
Balgama neden olan etkenlerin araştırılması oldukça önemlidir. Hastada görülen balgam için gerekli testler ve incelemeler yapılır. Ayrıca balgamın renk ve yoğunluk durumuna bakmak balgamı ile ilgili hastalık için yapılacak testte önemli bir etkendir. Testlerin ardından gerekli teşhis konulur ve balgamın rengi yeşil, gri gibi tonlarda ise hastaya öncelikli olarak ekspektoran balgam söktürücü ilaç kullanılması tavsiye edilir. Hastanın sadece balgam söktürücü gibi ilaçlar ile tedavi edilmesi mümkün değil ise yanında antibiyotik uygulaması yapılır. Hastada görülen balgamın rengi şeffaf  ise burada hastaya tükettiği suyu miktarını artırılması ve bitkisel yollarla tedaviye destek sağlaması tavsiye edilir. Ayrıca kuru öksürüğe neden olduğu için antibiyotik kullanması tavsiye edilir. Soğuk algınlığı için gerekli ilaç verilerek hastanın tedavi edilmesi sağlanır. İki haftadan uzun süren balgam tedavisinde hastanın taze sebze ve meyve tüketerek ilaç tedavisine destek vermesi tavsiye edilir.