Bebeklerde balgam, balgam bebeklerde de bir enfeksiyonun belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Aynı zamanda solunum yollarında, boğazda meydana gelen bir tahriş nedeniyle de oluşabilir. Balgam trakeler yardımıyla vücuda giren zararlı maddelerin atılmasını sağlamak için üretilen bir salgıdır. Balgamın atılması da öksürük yardımıyla olur. Bu yetişkinler kadar bebekleri de etkileyebilir. Ancak bebeklerin zararlı maddelerle birlikte balgamı dışarıya atması daha zor olur. Öksürük yardımıyla solunum tahrişinden ya da enfeksiyonlardan kaynaklanan balgam atılabilir. Eğer bebekler bu balgamı atamazsa, göğüslerinde dışarıdan duyulabilecek şekilde solunumda hırıltı oluşur. Bunun giderilmesi için balgam sökücü ilaç tedavisiyle ya da doğal yöntemlerden destek alınması gerekir. Ancak bu tedavilerin mutlaka bir doktor gözetiminde yapılması gerekir. Bebeklerin hassas bedeni bilinçsizce kullanılan ilaç ya da bitkisel ürünlerden zarar görebilir.


Bebeklerde balgam nasıl çıkarılır, neler yapılabilir?

Bebekler öksürdüğünde balgamda çıkarıyorsa, hemen öksürük şurubuna sarılmayın. Buradaki hedefiniz öksürüğün kesilmesi olmamalıdır. Çünkü öksürük kesilirse, bebeğiniz balgamı dışarıya atamaz. Öksürük balgamın atılmasını sağlayan bir eylemdir. Bu nedenle öksürüğün devamını sağlamalısınız. Öksüren bebeğinizi dizlerinizin üzerine yüz üstü yatırmalı ve hafifçe sırtını sıvazlayarak daha rahat balgam çıkarmasına yardımcı olmalısınız.

Bebeğinizdeki öksürük sebepsiz yere başlarsa, kuru öksürük özelliğinde olursa, muhtemelen boğazına takılan ya da kaçan bir nesneden ötürü olabilir. Bu durumda bebeğinizi ihmal etmeden doktora götürmelisiniz.

Bebeğiniz enfeksiyonlar nedeniyle öksürdüğünde, özellikle uykuda olduklarında dikkat edilmelidir. Yastıkları desteklenmeli ve daha dik şekilde uyumaları sağlanmalıdır. Bu şekilde mukus salgısının alt kısımlara kayarak, solunum yollarını tahriş etmesi önlenebilir. Üstelik bu şekilde daha rahat bir uyku uyuyabilir ve huzursuzluk çıkarmaz.

Bebeğinizin bulunduğu odanın devamlı olarak nemli tutulması ve sıcaklığın fazla yükselmemesi onu rahatlatacaktır. Solunum yollarındaki tahrişe engel olacaktır. Bu odada sigara da içilmemelidir. Hatta evin kapalı ortamında da sigara içilmemelidir. Ne kadar dikkat etseniz sigara dumanı bebeğinizi etkileyebilir. Tahriş olan solunum yolları ya da enfeksiyonlar daha kötüye gidebilir. Derdini anlatamayan bebeğinizden bu desteği esirgememelisiniz.

Bebeğiniz uyumadan önce boğazının rahatlaması için ılık içecekler verilebilir. Özellikle 18 ayını doldurmuş bebeklerde bal ve limon suyu ılık olarak verilebilir. Bebekler için balgamı atacak en önemli etken ise, bol su içmeleridir. Su balgamın yapısını inceltecek ve daha kolay atılmasını sağlayacaktır.

Bebeklerinize ilk 6 ay içinde sadece anne sütü vermelisiniz. Bu onların hastalıklardan korunmasına yardımcı olduğu gibi, balgam çıkarma, enfeksiyon gibi rahatsızlıkları daha  kolay atlatmasına yardımcı olacaktır. Onlara balgam sökücü ilaçlar vererek, mide mukozalarını tahriş etmeyin. Doktorun önerisiyle verilen ve balgamı atmasına yardımcı olan mukolitik şuruplarda doza mutlaka uymalısınız.

Bebeklerde balgam sorunu için yaşı uygun olursa, ıhlamur içirmek yararlı olur. Bunun dışında elma kabuğunu kaynatıp, balla karıştırılarak verebilirsiniz. Adaçayı vermek isterseniz miktarını az tutmalısınız. Ayrıca sebzelerden özellikle havuç suyunun balgam sökücü özelliği vardır. Bebeğiniz bunları vermenize uygun olursa, doğal yöntemlerle onlara yardımcı olabilirsiniz.