Bebeklerde balgam söktürücü, Bebeklerin balgam sökmesi oldukça zor olan bir durumdur. Üst solunum yolu ile vücuda giren toz, mikrop ve bu gibi boğazda  veya solunum yolunda birikir. Boğazda ve solunum yolunda biriken bu mukuslu sıvıya balgam denilir. Vücudumuzu bir çeşit hastalıklardan, koruduğu gibi bazı durumlarda da hasta olmamıza neden olan vücut salgısıdır. Bebeklerde akciğer solunum yolları gelişmemiş olduğundan bir çok mikroplara  ve yabancı maddelere maruz kalırlar. Vücut içine giren mikropların birikmesi, burun tıkanması ve genizde mukus birikmesi solunum yolunda tahriş oluşmasıyla bebeklerde balgam oluşur. Yetişkin olan insanlar öksürerek balgamı, dışarı atarlar bebeklerin balgamı dışarı atabilmeleri için yapılması ve  izlenilmesi gereken yollar vardır. Bebeklerin öksürerek balgamı çıkartabildiği gibi geniz akıntıları ile de çıkarabilir. Zorlanan bebekler uyku problemine sebep olur ve solunum yolunda hırıltılar oluşur. Doktorunuzun verdiği tıbbi ilaçlar, gerek şurup ve buhar olarak uygulanır. 


Balgam söktürücü ilaçlar bebeklerde mide mukozasına zarar verdiği için tercih edilmemelidir. Balgamın doğal yollarla atılması sağlanır 2 yaş altında olan bebeklere zencefil verilmez. Meyve kabukları balgamın vücut dışına atılmasını sağlayacaktır elma, armut, havuç suyu balgam söktürücü özelliğine sahip olan doğal ilaçlardır. Doktorunuza danışmanız gerek vereceğiniz her türlü bitkisel ürünlerini aksi taktirde zararlı olacak durumlarla karşılaşmamak için önlem almalıyız. Bazı bebekler yutma fonksiyonlarını biraz geç yaşadıkları için ağızlarından dışarıya tükürüklerini akıtırlar. Bazen bu tükürükler, bebeğin genzine kaçtığı zaman bebeğin öksürmesine sebep olur. Balgamın olduğunu en iyi anlatan bebeğin sırtına elimizi koyarak öksürdüğünde elimize bir titreşim gelir. Öksürük tonu değişirse daha dolu ve yaş ortaya çıkıyorsa balgam olduğu anlaşılır. Bu durumlarda bebeğinizin ateşi çıkar ve iştahı kesilir ilk fırsatta bir doktor tarafından muayene edilmelidir.  

Bebekler nasıl balgam atar?

Yapılacak en önemli olan bebeklerde balgam oluşumunu önlemenin yolu enfeksiyon kapmasını önlemeliyiz. Ne kadar dikkat etsek  her zaman mümkün olmuyor özellikle kış aylarında yaşanan bu sorunlarla daha dikkatli olmalıyız. 1 yaş altında olan bebeklerde balgam söktürücü ilaçlarla yan etkileri daha çok ortaya çıkar. Verilecek ilaçlar buhar ve şurup şeklinde olmalıdır ayrıca ıhlamur suyu verilebilir. Adaçayı çok az olarak verilmeli, çörek otu 1 bardak suda kaynatılıp ılık bırakılarak demlenir daha sonra az miktarda verilip balgam söktürülmesinde etkili  ve faydası görülür.  Anne sütünün ağrı kesici özelliği olduğundan dolayı bebekler sık sık emzirilmeli ilaçlar zarar verebilir.  Bebeğimizi kötü etkenlerden koruyup kışın hasta olmaması için elimizden gelerek doktor tavsiyelerine uyarak koruyabiliriz.