Balgam söktürücü, vücutta oluşan balgamın atılmasında sorun yaşanıyorsa gerek tıbbi ilaçlarla, gerekse doğal bitkisel ürünlerle balgamın dışarıya atılmasını sağlar. Balgamın yoğunlaşması vücuttan atılmasını zorlaştırır. Normalde vücut kendi verdiği tepkiyle yani öksürükle balgamı söker. Ancak balgam enfeksiyon gibi nedenlerle yoğunlaşırsa, öksürükle dışarıya atılamaz. Bu durumda en doğal yaklaşım bol su içilmesidir. Su içmek balgamın incelmesine yardımcı olur.


Balgam söktürücü ne zaman kullanılmalı?

Balgam söktürücü ilaçların ya da bitkisel ürünlerin kullanımından önce balgamın neden kaynaklandığı tespit edilmelidir. Çünkü enfeksiyonel bir hastalıktan, bronşit, astım, zatürre gibi hastalıklardan kaynaklanan balgam olduğunda, öncelikle hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Eğer kirli hava koşullarından, grip gibi rahatsızlıklar nedeniyle balgam sorunu yaşanıyorsa, toz olarak ya da suda eriyen tabletler şekilde olan balgam söktürücü ilaçlar doktor tavsiyesiyle kullanılabilir. Bebeklerde, çocuklarda oluşan balgam içinde özel şurup şeklinde hazırlanan balgam söktürücü ilaçlar kullanılabilir. Bu konuda en fazla kullanılan balgam söktürücü ilaçlar asist ve mucolator adlı ilaçlardır. Eğer akciğerlerde hırıltı sorunu varsa bu durumda balgam söktürücü kullanmak yerine antibiyotik tedavisine başlanmalıdır. Bu şekilde iltihap kurutularak vücut rahatlatılır.

Balgam söktürücü olarak bitkisel yollardan da faydalanılabilir. Bunun için genellikle bitkisel çaylar tercih edilir. Boğazı rahatlatan, öksürüğün olumsuz etkilerini ortadan kaldıran ve balgamın kıvamını açan bitkilerden faydalanılır. Balgam normalde vücutta salgılanan bir sıvıdır. Kıvamı açık, rengi de açık berraktır. Tek başına bu özellikleri taşıdığında hastalık olarak görülmez. Çünkü vücuda giren zararlı maddeler balgamla birlikte dışarıya atılır. Ancak balgamın renginde koyulaşma, kıvamında yoğunluk meydana gelirse, ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.

Balgamın rengi grimsi siyaha yakın tonlarda olursa, üst solunum yollarının kirli havadan, tozdan, kömür gibi maddelerden etkilendiği anlaşılabilir. Bu durumda balgam söktürücü ilaçların kullanılması ve buna sebep olan etkenin ortadan kaldırılması gerekir. Bunu ihmal etmek üst solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riskini arttıracaktır. Akciğerle alakalı rahatsızlıklarda ise, balgam rengi kırmızıya çalar. Bu durumda gelişigüzel balgam söktürücü kullanmak yerine uzman bir doktor desteği alınmalıdır.

Balgam sorunu olan hastalarda ciddi bir sorun tespit edilemezse, nasetil, ambroksol gibi sistein içeriği olan ilaçlar, şuruplar tavsiye edilir. Bunun yanında destekleyici olarak ıhlamur, bal ve limon, zencefil, adaçayı, ısırgan tohumu, kekik, nane gibi bitkilerle hazırlanmış çaylar içilebilir. Bunlar düzenli şekilde kullanıldığı zaman balgam atılması daha kolay olur. Özellikle fazla ilaç seçeneği olmayan gebe kadınlarda, çocuklarda bitkisel çaylar faydalı olur. Ancak bunların doktora danışılarak kullanılması gerekir.