Balgam söktürücü yöntemler, balgamın daha kolay atılmasını sağlar. Solunum yolundan salgılanan balgam bir hastalık olmasa da, bir hastalık nedeniyle olduğu zaman ciddi bir belirti olarak görülür. Balgamın rahatça atılması için, oluşmasına yol açan hastalıklara göre uygun balgam söktürücü yöntemler kullanılır. Bu yöntemler genellikle bitkisel ve tıbbi yöntemlerde oluşur. Balgamın rengi, kıvamı ve miktarı hastalıkların teşhisinde önemli bir veridir. Bu yüzden balgam rengine uygun tedavilerde yapılabilir. Sarı yeşil renkli balgam için ekspektoran balgam sökücü kullanılması, beyaz köpüklü balgam için bol su içilmesi iyi gelir. Grip gibi hastalıklar nedeniyle oluşan balgamda bitkisel çaylar faydalı olur. Balgam söktürücü yöntemler genellikle sıvı içeceklerin tüketilmesine dayanır. Su en önemli balgam sökücüdür. Ancak balgamda kan olursa, kesinlikle bunun sebebini belirleyecek tetkikler yapılmadan tedaviye geçilmemelidir.


Balgam söktürücü yöntemler nelerdir?

Altında ciddi bir hastalık olmayan balgam sorununda, doğal bitkisel yöntemler kullanılarak balgam atılmaya çalışılabilir. Özellikle soğuk havaların etkisiyle ortaya çıkan öksürük yüzünden oluşan balgam için doğal balgam söktürücü yöntemler işe yarayabilir. Vücuttan balgamın daha rahat atılmasını sağlayacak bu yöntemler hem boğazı da yumuşatır.

Üzüm suyu: Balgam sökmek için üzüm suyu oldukça etkilidir. Ayrıca ciğerlerinize de iyi gelir. Aynı ölçülerde taze üzüm suyu ve balı iyice karıştırarak, günde 3 defa şurup gibi birer kaşık bundan içebilirsiniz.

Bal ve zencefil: Balgam söktürücü yöntemler arasında bal ve zencefil oldukça etkilidir. Doğal yöntemler arasında en fazla tavsiye edilen bu karışımı gün içinde en fazla 2 yemek kaşığı tüketebilirsiniz. Karışımı aynı ölçülerde bal ve toz zencefil kullanarak yapabilirsiniz.

Nane: Bu bitkiyi herkes çocukluğundan beri tanır. Öksürükte, mide bulantısında ilk akla gelen nane limon  çayıdır. Nanenin balgam söktürmede de etkisi vardır. Göğsü yumuşatır ve boğazın rahatlamasını sağlar.

Kekik: Soğuk algınlığı ve öksürükte kekik çayı da bir alternatiftir. Sıcak olarak demlenen kekik çayının balgam söktürmek içinde kullanılabileceğini belirtelim. Hem nefes almayı kolaylaştırır, hem de balgamı incelterek daha rahat atmanıza yardımcı olur. Soğuk algınlığında terlemenizi sağlar ve hastalığı daha kolay atlatmanıza yardımcı olur. Kekin çayının tadı biraz keskin olduğu için bal ve limonla tatlandırılabilir.

Meyan kökü: Bu bitkiyle hazırlanan çay hem iltihap giderici, hem de balgam sökücü etki yapar. Üst solunum yolu hastalıkları, bronşit ve astım yüzünden oluşan balgamın atılmasında çok yararlıdır.

Okaliptüs: Tavsiye edilen balgam söktürücü yöntemler arasında oldukça etkili olan okaliptüs çayı, öksürüğü gideren, balgamı söken ve boğazı yumuşatan bir etki yapar. Öksürükle birlikte balgamı daha rahat dışarıya atarsınız.

Rezene: Özellikle kuru öksürük için tavsiye edilen rezene çayı, aynı zamanda balgamı da rahat atmanıza yardımcı olur. Sigara içenlerde oluşan balgam için çok faydalıdır. Rezene çayının içimi de oldukça keyif vericidir. Bu nedenle balgam söktürücü yöntemler arasında daha fazla tercih edilir.

Anason: Anason çayı genellikle hazımsızlık, mide şişkinliği gibi sorunlarda kullanılır. Bunun yanı sıra göğsün yumuşatılması ve balgamın atılması içinde faydası olur. Anason çayını hazırlayıp buharını da solursanız, balgam söktüren etkisinden faydalanabilirsiniz.

Balgam söktürücü yöntemler bunların dışında da vardır. Özellikle elma kabuğu, karanfil, tarçın, ısırgan otu, tere balgam söktürücü etkiye sahiptir. Ancak balgamı söktürmek için en önemlisi bol miktarda su içmek gerekir. Çünkü su balgamı inceltir ve daha kolay vücuttan atılmasına yardımcı olur. Doğanın sunduğu nimetlerden faydalanarak, balgamı daha rahat atabilirsiniz. Ancak balgamın altında bir hastalık varsa mutlaka tedavi edilmesini sağlamalısınız. Bu doğal yöntemleri de doktorunuza danışarak kullanmanızı tavsiye ederiz.