Balgam söktürücü ilaç, hem balgamın miktarını azaltmakta, hem de balgamın daha rahat şekilde dışarıya atılmasını sağlar. Bu etkiyi gösteren ilaçlar belirli bir süre kullanılır. Ayrıca ilaçları kullanırken alkol almaktan kaçınmalısınız. Bunun dışında balgam söktürücü ilaç türleri ağrıyı da azaltıcı etki yaptığı için, bununla birlikte ağrı kesici ilaçlarında kullanılmaması gerekir. Bu ağrı azaltan ve sakinleştiren etkisi yüzünden balgam söktürücü ilaç kullanırken makine ve araç kullanılmaması da gerekir. İlaçların içeriğindeki etken maddelere karşı alerjinizin olup olmadığını da bilmelisiniz. En önemlisi doktorun önerisi olmadan bu tür ilaçların kullanılmaması gerekir.


Balgam söktürücü ilaç türleri nelerdir?

Asist Cold C (Toz içerikli şase): Bu ilacın etken maddesi C vitamini, parasetamol, asetilsistein olup, balgam eritici, ağrı kesici, öksürüğü ve ateş üzerinde olumlu etkileri vardır. Balgamın oluşumunu azaltan ilaç, aynı zamanda balgamın sulanmasını sağlar ve öksürükle birlikte dışarı atılmasında etkili olur. Balgam söktürücü ilaç olarak aynı zamanda üst solunum yolu enfeksiyonlarında ateş, öksürük ve ağrı giderici etki yapar.

Mucofıx 1200/400 (Efervesan tablet): Doksofilin ve asetilsistein bu ilacın etken maddesidir. İlaç göğüs ve akciğerler olan kasları gevşetir ve bununları bronşların genişlemesini sağlar. Solunum yollarında bulunan yoğun balgamın parçalanmasını, kıvamının azalmasını sağlayarak daha kolay dışarı atılmasında etkili olur. Özellikle broş iltihabında, KOAH hastalığında, astımda kullanılır.

Dekoferin-E (Şurup): Şurup şeklindeki bu balgam söktürücü ilaç guaifenesin etken maddesi içerir. Solunum yolunda bulunan salgıların yapışkanlığını azaltır, balgamın koyuluğunu düşürür. Hastada öksürükle birlikte balgamın dışarı atılmasını sağlar. Bu sayede göğüs tıkanıklığı çeken hastaları rahatlatır. Aynı zamanda burun boşluklarında ve sinüslerdeki mukoza şişliğini azalttığı için, solunum yolları da açılmış olur. Hastaların sıkıntılarını büyük oranda azaltır. Çocuklarda 12 yaşından sonra kullanım uygundur. Gençler ve yetişkinlerin balgam söktürücü olarak kullanımına uygundur. Ancak doktor tavsiyesiyle kullanılması gerekir.

Daymol (Efervesan tablet): Etken maddesi asetilsistein ve parasetamol olan bu balgam söktürücü ilaç, yoğun balgamı parçalayarak kıvamını açar ve dışarı daha kolay atılmasında etkili olur. Bunun yanında ateş düşürücü ve ağrı kesici etkileri de vardır. Soğuk algınlığında, gripte kısa süreli olarak kullanılabilir. Hastalardaki burun tıkanıklığı, koyu balgam, ağrı gibi belirtileri azaltır.

Sudafed ekspektoran (Şurup): Psödoefedrin hidroklorür ve guaifenesin etken maddesi olan bu balgam söktürücü ilaç, solunum yolundaki salgıların yapışkanlığını azaltır, balgamın koyuluğunu açarak hastada verimli öksürüğe neden olur. Bunlar balgamı söktürmeye yardımcı olur. Göğüsteki tıkanıklığı geçirir, üst solunum yolunun açılmasına yardımcı olur. Özellikle balgamlı öksürükte hastaları rahatlatıcı bir etki yapar. Bu ilacı 12 yaşından büyük çocuklar, gençler ve yetişkinler doktor tavsiyesiyle kullanabilir.

Balgam söktürücü ilaç her zaman doktorun önerisiyle kullanılmalıdır. Hastalardaki yoğun balgamın açılmasını ve kolayca dışarıya atılmasını sağlayan bu ilaçların dikkatli kullanılması gerekir. Kullanım süresi konusunda doktorun tavsiyesine uyulmalıdır. Çünkü kısa süreli kullanılabilecek ilaçlardır. Hastaların kullandığı başka ilaçları varsa, hastalıkları varsa bunu doktoruyla paylaşmaları gerekir. Özellikle böbrek yetmezliği, karaciğer sorunları, tansiyonu olan hastaların bu ilaçları kullanmaları sakıncalıdır. Hamile ve emziren kadınlarında bu ilaçları kullanmaları önerilmez.