Balgam söktürücü bitkiler, balgam çeşitli sebeplerle salgılanır. Bazen bir hastalığı belirtisi olarak ortaya çıkarken, bazen solunum yolundaki tahrişten dolayı oluşabilir. Belirli miktarda balgam çıkarma normal kabul edilse de, balgamın kıvamının yoğunlaşması atılmasını güçleştirir. Bu durumda balgam söktürücü bitki çaylarından destek alınabilir. Özellikle grip gibi hastalıklarda bol suyun içilmesi, ıhlamur, adaçayı gibi bitkilerden destek alınması yararlı olur. Ancak balgam söktürücü bitkiler balgamın rengine, kıvamına göre kullanılmalıdır. Eğer balgamda kan olursa ihmal edilmeden bir uzman desteği alınmalıdır. Balgamın doğal yollarla atılması için kullanacağınız yollar rengine göre uygulanmalıdır. Gerektiği takdirde tıbbi tedavilere yönelmek en uygunudur.


Balgam söktürücü bitkiler nelerdir?

Doğadaki bazı şifalı bitkilerin balgam söktürücü özellikleri vardır. Bilinen en iyi balgam söktürücü bitki olarak uzmanlar tereyi gösterirler. Bu nedenle terenin sabahları ve akşamlar üzerine limon sıkarak tüketebilirsiniz. Bunu düzenli olarak yaparsanız, idrar yollarında hafif bir yanma etkisi gösterecektir. Tere hem balgam sökmeye, hem de idrar yollarını temizlemeye karşı son derece yararlıdır.

Bitkisel ürünlerle balgam sökmek isteyenler ısırgan otu, meyan kökü, ıhlamur, zencefil gibi bitkilerden yaralanabilir. Her gün tüketilecek 1 yemek kaşığı ısırgan otu, balgam sökmede etkili olur. Bunu üzüm suyuyla karıştırarak tüketebilirsiniz. Bitkisel akciğerlerin temizlenmesinde önemli bir rol oynar. Bu yüzden balgam söktürdükleri gibi, buna sebep olan hastalıkların iyileşmesinde de etkili olurlar. Özellikle antimikrobiyal etkisi olan bitkiler balgam oluşmasını sağlayan hastalıkların iyileşmesinde vücuda destek verir.

Balgam söktürücü bitkisel çaylar

Kekik çayı: Kekik eskiden beri soğuk algınlığı ve öksürük için kullanılan bir bitkidir. Balgam sökücü etkisiyle öksürüğün neden olduğu kasılmaları hafifletmekte etkilidir. Günde bir fincan kekik çayı içerek, boğazınızı rahatlatabilir, midenizdeki olumsuz etkilere son verebilirsiniz. Vücutta terleme etkisi yaratarak, rahatlamayı sağlar ve ağrıları dindirir.

Nane çayı: Akciğer hastalıklarında, öksürük tedavisinde destekleyici bir bitki olan nane, aynı zamanda balgam söktürücü etkiye sahiptir. Göğsü yumuşatır, bulantıyı keser, kas ağrılarında rahatlatıcı etkiye sahiptir. Öksürükte nanenin kaynatılarak buharının solunması da, nefesi açan etkiye sahiptir.

Rezene çayı: Rezene vücudu rahatlatıcı etkiye yol açan bir bitkidir. Boğazı yumuşatarak, özellikle bronşit gibi sebeplerle ortaya çıkan öksürük ve balgam sorunlarında yararlı olur.

Anason çayı: Anasonu çay gibi demleyerek buharını solumak, solunum yollarını yumuşatır, öksürükle birlikte balgamın sökmesine yardımcı olur.

Okaliptüs çayı: Bu bitki balgam sökücü, boğazı rahatlatıcı ve yumuşatıcı etkiye neden olur. Düzenli içildiğinde balgamın kolay atılmasını sağlar.

Melek otu çayı: Özellikle üst solunum yolu hastalıklarında, burun tıkanıklığı ve yüksek ateşte yararlı olan bitkinin çayı akciğerleri ısıtıp uyarır. Bu balgamın atılmasında faydalı olur.

Meyan kökü çayı: Enfeksiyon giderici ve balgam sökücü etkisi olan bitkinin çayını demleme usulüyle hazırlayabilirsiniz. Hem solunum yolu hastalıkları, bronşit ve astım tedavisinde etkili olan meyan kökü, hem de öksürükle birlikte balgamın atılmasında yararlı olur.